Hárommilliárd embernek a világon lyukas legalább egy foga

Megdöbbentően sok embernek, köztük rengeteg gyereknek van kezeletlen fogszuvasodása - derült ki egy átfogó tanulmányból. A probléma hátterében álló elsődleges ok az étrend: a nagy mennyiségű cukros enni- és innivaló fogyasztása, valamint a rendszeres nassolás.

Világszerte több mint 2,4 milliárd embernek van kezeletlen fogszuvasodása - derült ki egy tanulmányból, amelyet a Journal of Dental Research című folyóirat közölt. A londoni Queen Mary Egyetem professzoraként dolgozó Wagner Marcenes által vezetett nemzetközi kutatócsoport mintegy 4,7 millió ember bevonásával készült 378 tanulmányt elemzett, amelyek 1990 és 2010 között készültek.

Az eredmények szerint világszerte 2,4 milliárd ember maradandó fogait és mintegy 621 millió gyermek tejfogait érinti a kezeletlen fogszuvasodás problémája és a szakemberek előrejelzései szerint évente több mint 190 millió új esetre kell számítani.

Wagner szerint a probléma hátterében álló elsődleges ok az étrend: a nagy mennyiségű cukros enni- és innivaló fogyasztása, valamint a rendszeres nassolás. "Aggasztó látni, hogy ilyen szinten elhanyagolják a fogszuvasodás megelőzését és kezelését" - idézte a szakembert a BBC News.

Fogszuvasodás akkor következik be, amikor a szájban lévő savak károsítják a fogzománcot. A kezeletlen fogszuvasodás foglyukadást, ínybetegséget vagy tályogokat is eredményezhet.

Wagner szerint a fogszuvasodás jelentős terhet ró a gazdaságra, és ha nem kezelik, akkor a felnőtteknél és a gyerekeknél is gyenge teljesítményt és gyakori munkahelyi, illetve iskolai hiányzást eredményezhet.

 

Kimaradt?