Az egyik idei Oscar-díjasról kiderült: magyar származású

A Olaszországban született Stefano Dubay tagja annak a vi­zuális tervezőcsapatnak, amely a tavalyi és az idei aranyszobrocskát is bezsebelte a legjobb animációs film kategóriában. A grafikus jól beszél magyarul.

E magyar orvos szülők gyermekeként Olaszországban született, de fél gyermekkorát nagymamájánál töltötte Budapesten. Az itteni rokonok csak Istvánnak vagy Pistinek hívják Stefanót. „Nagyon szeretem Pestet, de édesapámmal a Bükkben és Pécsett is jártam már. Ma­gyarország gyönyörű, a kedvenc ételem a paprikás csirke és a kürtős kalács” – mondja a Borsnak a Walt Disney Stúdió modellezője. Ők találják ki az animációs karaktereket, és Stefano készíti el az első rajzaikat, ami szerinte olyan, mint amikor egy ötlet testet ölt.

Tavaly a Jégvarázs, idén a Hős6os című 3D-s film nyerte a legjobb animációs film Oscar-díját. István mindkettőből kivette a részét: előbbiben a Jégszörny, utóbbiban a Baymax és Wasabi nevű figura megalkotásában vett részt. Stefano Dubay LinkedIn profilján az szerepel, hogy 2011 júniusától 2014 áprilisáig dolgozott a Disney-nél karaktermodellezőként, előtte pedig a Sony Pictures-nél is megfordult hasonló munkakörben.

A Bors arról is megkérdezte, milyen érzés volt átvenni az aranyszobrocskát: „A szobrot maga a stúdió kapja, én nem vihettem haza, de fogtam a kezemben. Elég nehéz és nagyon-nagyon ragyog. Csodálatos érzés volt.”

Kimaradt?