Gazda: reméljük, az RMDSZ nem számolja fel az MPP-t

A Magyar Polgári Párt háromszéki szervezete elfogadja az országos elnökségnek azt a döntését, hogy ne induljanak a decemberi választásokon, és abban reménykednek, hogy ez nem vonja maga után az MPP feloszlatását.

Erről Gazda Zoltán ügyvezető elnök nyilatkozott kedden a maszol.ro-nak. A politikust azért kerestük meg, mert korábban az MPP következetesen szorgalmazta, hogy a párt induljon a decemberi választásokon. A szervezet elnöke, Kulcsár Terza József egy október 4-i sajtótájékoztatón kijelentette: „ha meg akarjuk menteni a Magyar Polgári Pártot, elindulunk a decemberi parlamenti választásokon”.gazda

„Mi Háromszéken hiába vitézkedünk, ha egyszer az országos elnökség úgy döntött, nem állítunk jelölteket” – jelentette ki Gazda Zoltán. Az ügyvezető elnök emlékeztetett: az ország 18 megyéjében kellene jelölteket állítanunk ahhoz, hogy az MPP-t ne fenyegesse a megszűnés veszélye. „Ezt nagyon nehéz összehozni, anyagilag is jelentős megterhelés lenne számunkra” – magyarázta.

A politikus ugyanakkor egyetért Bíró Zsolt pártelnöknek azzal az érvelésével, hogy az MPP jelöltállításának a szavazatok megoszlása miatt a magyar parlamenti képviselet látta volna kárát. „Indulásunk olyan lett volna, mint egy szakszervezeti sztrájk. Kimutatjuk a fogunk fehérjét, de kárt okozunk a munkaadónak, vagyis az erdélyi magyarságnak” – fogalmazott.

Bíznak az RMDSZ jóindulatában

{ loadpositon mnk}

Törvény szerint a politikai alakulatok törölhetők a pártjegyzékből, ha két egymást követő parlamenti választáson nem indítanak legkevesebb 18 megyében jelöltet és nem szereznek legalább 50 ezer szavazatot. Gazda Zoltán elismerte, így fennáll a veszély, hogy felszámolják az MPP-t.

„Romániában azonban még nem volt arra precedens, hogy egy pártot felszámoljanak. Nagyon sok zsebpárt van, amelyik nem indult a választásokon, mégis létezik” – magyarázta. Felvetésünkre, nem tartanak-e attól, hogy az RMDSZ kezdeményezheti törlésüket a pártjegyzékből, Gazda nemmel válaszolt. „Abban bízunk: az RMDSZ díjazza, hogy nem indítottunk ellenük jelölteket” – jelentette ki.

Kimaradt?