Lefotózták a világ legkisebb élőlényét

Még az olyan, tényleg láthatatlan dolgok sem tudnak elbújni a modern képalkotó eszközök szeme elől, mint amilyenek a baktériumok, sőt azok között is a legkisebbek. Sokáig vitatott volt, léteznek-e egyáltalán ennyire pici élőlények bolygónkon, azután elkészültek a mindent eldöntő felvételek – írja a HVG.

A Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab) kutatóinak sikerült lefotózniuk a világ legkisebb organizmusát, az úgynevezett ultrapici baktériumot. A jól részletezett elektronmikroszkópos kép prezentálja azt a mérethatárt, amelyen még elképzelhető élet a Földön. A tudósok korábban vitatták, hogy egyáltalán létezhetnek ennyire kicsi baktériumok, azonban immár vége a kétségeknek. A valóban elképesztő felvételt és elkészítésének menetét a Nature Communications folyóiratban tették közzé.

Ez, az amúgy egyáltalán nem ritka baktérium felszín alatti vizekben él, és a mérete akkora, hogy 22 500 000 darab férne el belőle egy hajszálvégen, illetve 150 zsúfolódhatna össze egy Escherichia coli (E.coli) sejtben.

A kutatást vezető egyik tudós szerint ezek a baktériumok igen rejtélyesek, és feltehetően fontos szerepet játszanak a mikrobiális ökoszisztémák életében, azonban azt, hogy pontosan mi a szerepük, egyelőre még nem tudni.

Kimaradt?