Portugál harci gépek érkeznek légi járőrözésre Romániába

A Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülésén jóváhagyta, hogy májusban és júniusban a portugál hadsereg 150 katonája és négy F-16-os Falcon harci repülőgépe gyakorlatozzon Romániában, a NATO légi járőrözésének előkészítése és megindítása érdekében.

Románia saját légierejét 12 darab használt, Portugáliából vásárolt F-16-ossal készül korszerűsíteni, amelyeket - felújításukat követően - 2017-től állítanak hadrendbe. A repülőrajt használatba vevő román pilóták kiképzése már tavaly megkezdődött Portugáliában.

A nemzetbiztonsági testület, amely először ülésezett a decemberben hivatalba lépett Klaus Johannis államfő vezetésével, az ukrajnai biztonsági helyzetet és annak romániai kihatásait elemezte. A védelmi tanács a válság kapcsán úgy értékelte, hogy Románia Ukrajnának nyújtott következetes támogatása nyomán a kijevi hatóságok példátlanul nyitottakká váltak a Romániával való együttműködésre. 

A CSAT azt is felmérte, milyen előrelépések történtek a nyugat-balkáni országok társulási, illetve integrációs folyamatában. A testület szerint megnőtt Románia stratégiai jelentősége a térségben, így a NATO és az Európai Unió "előőrseként" betöltött szerepét a nyugati partnereinél is latba vetheti, hogy a Moldovai Köztársaság is bekerüljön a Nyugat-Balkánt célzó bővítési hullámba.

A CSAT elfogadta a  kiberbiztonsági operatív tanács 2014-es éves jelentését. A tavalyi walesi NATO-csúcson hozott döntések értelmében Románia vezető szerepet tölt be az Ukrajna kibervédelmét szolgáló NATO-programban, és az országban két vezénylési központot hoznak létre a NATO gyorsreagálású erői számára.

Kedden James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója is Bukarestben járt, aki - a kormányzati közlemény szerint - szintén a regionális biztonság kérdéseiről tárgyalt Klaus Johannis államfővel és Victor Ponta miniszterelnökkel.

Kimaradt?