Tirolban épül a leggyorsabb sífelvonó

Az ausztriai SkiWelt sírégiójában épül fel a világ leggyorsabb sífelvonója. Brixen síterepe úgy döntött, hogy a gyorsaságra helyezi a hangsúlyt.

A Jochbahn liftre rá sem lehet majd ismerni. Először is a lift hegyállomását jóval magasabban építik meg a jelenleginél, a mostani Niedig vendéglő magasságában épül meg az új felső állomás. Ez azt is jelenti, hogy nagyjából megduplázódik a sílift jelenlegi hossza. 

Utazási időben a síelők mégsm fogják észrevenni a dupla távot, hiszen a lift a legmodernebb műszaki megoldásokkal készül, és a sebességhez majd kényelem is párosul. A régi négyszemélyes lift csak 8,6 km/órával „cammogott” felfelé, ehhez képest az új nyolcszemélyes 21,6 km/órával fog „száguldani”. A síterep szerint ez lesz a világ leggyorsabb síliftje. A két kilométer hosszú drótkötélre 75 darab, nyolcszemélyes széket akasztanak majd, amelyeket szintén ellátnak minden földi jóval, például ülésfűtéssel vagy buborékkal. Az új lift mellett új pálya is épül majd. 

A tervek szerint a „világ leggyorsabb sífelvonója” a 2015/16-os szezonkezdetre készül el, a teljes költsége 12 millió euróba fog kerülni.

Kimaradt?