Bővítési biztos: Románia legyen hitelesebb

Románia különös figyelmet szentel annak, miként érvényesülnek a kisebbségi jogok a térség országaiban - hangsúlyozta Titus Corlățean külügyminiszter, miután hétfőn Bukarestben egyeztetett Stefan Füle uniós bővítési biztossal, aki azt mondta, a régió hasznára válna, ha Románia hitelesebb, átláthatóbb és kiszámíthatóbb lenne.

A felek áttekintették az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó országok, köztük Szerbia integrációs perspektíváit. A román diplomácia vezetője szerint az unió Délkelet-Európára irányuló figyelme kulcsfontosságú a térség országaiban zajló reformok ösztönzése szempontjából.

"Meggyőződésem, hogy a tagjelölti státus bátorítja Szerbiát a csatlakozási feltételek teljesítésében, beleértve a területén élő román kisebbség helyzetével kapcsolatos feltételeket" - mondta a bővítési biztossal közösen tartott sajtótájékoztatón a román külügyminiszter.comissaireeu

Moldova is szóba került

Stefan Füle bukaresti megbeszélésein Moldovai Köztársaság integrációs törekvései is szóba kerültek.

"Szükség van az olyan sikertörténetekre, mint amilyen Chișinăué, amely rövid idő alatt kézzelfogható eredményeket ért el. A Moldova-EU fórumon, Berlinben is elmondtam: a Keleti Partnerség végén nincsen fal" - mondta a bővítési biztos arra utalva, hogy folytatódhat Európai Unió keleti bővítése, ha további országok teljesítik a csatlakozási feltételeket.

Romániáról szólva Stefan Füle kifejtette: mind a Nyugat-Balkán, mind a Keleti Partnerség országainak hasznára válna, ha Románia hitelesebb, átláthatóbb és kiszámíthatóbb lenne, valamint ha jobban kihasználná földrajzi adottságait.

A bővítési biztos találkozott a parlament külügyi bizottságának tagjaival is. "Az, hogy Románia közepesnél gyengébb teljesítményt nyújtott az utóbbi öt évben, és nem használta ki a befolyásából, méretéből és erőforrásaiból adódó előnyöket, nem jelenthet ürügyet arra, hogy leállítsák a bővítést olyan országok felé, amelyek megérdemlik" - mondta a megbeszélés után Mircea Geoană, a szenátus külügyi bizottságának elnöke.

Kimaradt?