Anyagi problémák sújtják a baróti kórházat

Nehéz anyagi helyzetbe került a baróti kórház. A rendkívül alacsony költségvetéséből nem tudja fedezni a közköltségeket és az alkalmazottak ebédjegyeit sem, mutatott rá Vasile Neagovici. A Sanitas szakszervezet háromszéki vezetője a baróti kórház problémájára hívta fel a figyelmet a prefektúra társadalmi párbeszéd bizottságában.

Elmondta, az okoz gondot, hogy januártól 100 lejjel növelték az alkalmazottak bérét, de nem biztosítottak elegendő költségvetést a kiadások fedezésére. Vasile Neagovici szerint a baróti kórház januárban 240.000 lejből gazdálkodott, amiből 236.000 lej volt a fizetés alap, a maradék 4000 lejből pedig nem lehet fenntartani egy kórházat.

A 79 ágyas baróti kórházban 103-an dolgoznak. Az állások 22 százaléka nincs betöltve, ezért az alkalmazottak nem tudják kivenni szabadságukat, sőt ingyen kell túlórázniuk. A fizetések nagyon alacsonyak, 700 és 2000 lej között váltakoznak, és most már ebédjegyet sem kapnak, sorolta a gondokat a szakszervezeti vezető. Hozzátette: mindezért az egészségbiztosító pénztár a felelős, amely három éve nem növelte a kórház költségvetését. A baróti kórház mintegy 25 ezer erdővidéki lakost szolgál ki.

A háromszéki önkormányzat alelnöke, Nagy József szerint a megyei tanács, illetve az erdővidéki települések egyesületen keresztül támogatják a baróti kórház fenntartását, de ez a pénz nem elég, az egészségbiztosító hozzájárulására lenne szükség. Ghită Drăgoiu, az egészségbiztosító pénztár háromszéki igazgatója szerint a probléma csak április elseje után rendeződhet, amikor újratárgyalják a kórház keretszerződését.

Kimaradt?