Még az FBI is nyomozott a háromszéki fegyveres rablás ügyében

Hat év elteltével sem sikerült azonosítani a valaha legnagyobb háromszéki fegyveres rablás elkövetőit. Bár úgy tűnik, az Ares Security céget 2009 októberében kifosztó bűnbandának sikerült megvalósítania a „tökéletes bűntényt” a rendőrség nem adja fel, és folytatja a nyomozást.

Ioan Popa, a Kovászna megyei rendőrség parancsnoka szerint az elkövetők azonosítása érdekében már külföldi szakembereket is bevontak a nyomázásba, de a tetteseket nem sikerült elfogni. „Követjük az ügyet, azt nem engedtük ki a kezünk közül”, mondta szerdán a rendőrparancsnok.

Tájékoztatása szerinte két éve a háromszéki rendőrök az FBI segítségét is kérték, de az amerikaiak kiegészítő műszaki elemzései sem vezettek nyomra. Ion Popa szerint kialakult ugyan a gyanúsítottak köre, de nem sikerült meggyőző bizonyítékokat felmutatni ellenük, így nem emelhetnek vádat.

Maszkos rablók kalasnyikovval

A 2009 októberében elkövetett fegyveres rablás híre felkavarta a székelyföldi város lakóinak életét. Az eset visszássága, hogy a rablók Kovászna megye legnagyobb őrző védő cégét, az Ares Securityt fosztották ki. A rendőrség szerint éjszaka 2 óra tájékán két fekete ruhás és maszkos férfi kopogott be az őrző-védő cég Csíki utcai székhelyének ajtaján. „Kinyitni ellenőrzés!”, szólították fel a cég diszpécserét, aki erre kinyitotta az ajtót.

A rablók leteperték a diszpécsert és géppisztolyokkal fenyegetve földre kényszerítették a pénz őrzésével megbízott őröket, elvették szolgálati fegyvereiket, kiürítették zsebeiket, összekötözték kezüket és lábukat, majd felkapták a pénzes zsákokat, leakasztották egyik szolgálati autó kulcsát, és a cég nevével feliratozott Dacia Logan autóval elhajtottak. Az autót később az Olt folyó partján találták meg.

Mint kiderült, az Ares Securitynek csak pénzszállításra volt engedélye, a pénz székhelyen való tárolására nem volt felhatalmazásuk, ugyanakkor az őrző-védő szolgálat épülete nem volt bekamerázva, semmilyen biztonsági rendszerrel nem volt felszerelve.

Volt biztosításuk is

A kirabolt cég társtulajdonosa és vezetője Radu Paul közvetlenül a rablás után úgy nyilatkozott: a rablók fekete ruháján elől és hátul is, nagy betűkkel állt a rendőrség felírat, és amikor bekopogtak, „kinyitni rendőrség” felszólítással győzték meg a diszpécsert, hogy beengedje őket. Akkor fogtak gyanút, amikor egyik rabló ököllel arcon csapta az egyik földön fekvő őrző-védőt, majd felmarkolták a pénzes zsákokat.

Radu Paul kifejtette: emberei helyesen jártak el, amikor nem tanúsítottak ellenállást a gépfegyverekkel felszerelt rablókkal szemben, mivel így senki nem sérült meg, és volt biztosításuk is. Az Ares Security tulajdonosa meg van győződve arról, hogy szervezett akció volt, a rablók tudták, hogy pénz van az épületben és biztosra mentek.

A parancsnokok elődjeiket bírálják

A hat éve elkövetett fegyveres rablás nyomozását már több megyei rendőrparancsnok is irányította, és volt, aki bírálóan nyilatkozott a nyomozók munkájáról. Ioan Aron rendőrparancsnokot a rablás után hat hónappal nevezték ki a háromszéki rendőrség élére. Korábban így nyilatkozott az ügyről: „nincs tökéletes bűntény csak felkészületlen rendőr”.

A volt rendőrparancsnok ezt a kijelentését azzal indokolta, hogy a nyomozók nem dolgoztak kellő erőfeszítéssel a tettesek kézre kerítésén, és meglátása szerint voltak bizonyítékok, amiket az idő múltával már nem tudnak értékesíteni, és az idő a nyomozás ellen dolgozik.

A fegyveres rablás elkövetésekor az időközbe nyugalomba vonult Corneliu Câmpeanu vezette a háromszéki rendőrséget. A parancsnok a rablás elkövetésekor azt mondta: gondot jelentett, hogy szakzsargonnal élve „nem beszél a helyszín”, vagyis a fegyveres rablók nem hagytak maguk után elegendő bizonyítékot, illetve a feltételezett tetteseket nem sikerült kellőképpen a helyszínhez kapcsolni.

Kimaradt?