Elkezdődött a Légy a megye vezetője egy napra! program

Egyedülálló lehetőséget kínál Hargita megye középiskolásai számára a Légy a megye vezetője egy napra! című program, amelynek a megnyitóját február 23-án, hétfőn tartották a csíkszeredai megyeházán.

Hargita Megye Tanácsa, partnerségben a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatósággal, a Hargita Megyei Magyar Diáktanáccsal, valamint a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel, 2015-ben másodjára rendezi meg ezt a programot, amely lehetőséget teremt arra, hogy a diákok bekapcsolódjanak a megyei és a helyi közintézmények munkájába - áll a megyei tanács közleményében.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nyitóbeszédében elmondta, bízik benne, hogy a fiatalok betekintést nyernek az intézmény életébe, az pedig olyan visszajelzéseket, javaslatokat kap majd, amelyek segíteni tudják a munkát.

A megnyitón felszólalt Erdei Lucica, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség munkatársa, aki beszédében kitért az iskolán kívüli tevékenyég fontosságára, valamint Demeter Kamilla, a Hargita Megyei Magyar Diáktanács képviselője, aki elmondta, a projekt ideje alatt a fiatalok olyan kapcsolati hálót alakíthatnak ki, amely fontos lehet a későbbiek során.

Koronka Sándor, a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság programfelelőse  ismertette a program részleteit. A megyei tanács diákelnökének megválasztása a következő alapvető lépésekből áll: az első szakaszban a megye minden iskolája választ egy tanácsost, aki a továbbiakban az iskola ügyeit fogja képviselni ezen a versenyen. Ezek a tanácsosok már alanyi jogon tagjai a diák megyei tanácsnak.

A második szakaszban a megye öt nagyobb városának (Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Maroshévíz, Székelykeresztúr és Székelyudvarhely) és környékének diáktanácsosai közösen indítanak egy-egy jelöltet a megyeitanács-elnöki szerep betöltésére. Az öt jelölt közül kerül ki majd a végén a diák megyeitanács-elnök, aki közösen a diák megyei tanácsosokkal átveszi a megye vezetését egy napra, majd konzultációs szereppel részt vesznek az ifjúságot érintő döntések elfogadásában. Koronka Sándor a megnyitó végén megfogalmazta: a II. Légy a megye vezetője egy napra! elnevezésű program arra törekszik, hogy játékos jelleggel kicsiben modellezze a megyeitanács-elnöki székig vezető utat.

Kimaradt?