Antibiotikum helyett növényi hatóanyaggal a gyomorfekély ellen

A gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori ellen fejlesztettek növényi hatóanyagot a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja és az Újvidéki Egyetem természettudományi karának szakemberei. Az elért eredmények alapján szabadalmi beadvány készült.

Buzás Krisztina projektvezető elmondta, hogy az emberek többsége már gyermekkorában megfertőződik Helicobacter pylorival. A gyomorban élő baktérium a nyombélfekélyek 90, a gyomorfekélyek 80 százalékáért felelős, valamint a kialakuló gyomorrák egyik legfontosabb rizikófaktorának tekinthető. A baktérium rendkívül jól alkalmazkodik a gyomorban található mikro- környezethez, így éli túl az oxigénhiányt és a savas közeget. 

A gyomorrák a daganatos betegségek között az egyik vezető halálok. A fertőzés megszüntetésével csökkenhet a gyomorfekély és így a gyomorrák kialakulásának kockázata is. Jelenleg a Helicobacter pylori fertőzéseket kombinált antibiotikum kúrával kezelik, elég jó hatékonysággal, de sajnos egyre gyakrabban fordulnak elő olyan esetek, melyeknél - a baktériumok rezisztenciája miatt - hatástalan a hagyományos terápia. Nem alkalmazható a kombinált antibiotikum kúra akkor sem, ha a páciens érzékeny valamelyik gyógyszer hatóanyagára - magyarázta a kutató. 

Az Újvidéki Egyetem természettudományi karának kutatóival másfél éve indult program során a Helicobacter pylori-fertőzés ellen alkalmazható növényi hatóanyagokat kerestek. A szegedi kutatók feladata elsősorban a kísérleti állatmodellek kidolgozása volt. A vajdasági szakemberek által gyógynövényekből kivont nagy tisztaságú hatóanyagokat először csak táptalajon tenyésztett baktériumoknál vizsgálták, majd ezek eredményeit fölhasználva indultak el a mesterségesen megfertőzött egereken végzett kísérletek - idézte fel Buzás Krisztina. 

A kísérletes állatmodelleknél végzett vizsgálatok alapján sikerült hatékony szert kifejleszteni, a kezelt egerek 70 százalékánál már nem volt kimutatható a baktériumfertőzés - mondta a szakember, hozzátéve: ígéretesnek tűnik, hogy a kúra során nem tapasztaltak komoly mellékhatásokat az állatoknál. 

Az eredmények alapján szabadalmi beadvány készült, amely tartalmazza a hatóanyagok leírását és a vizsgálatok során alkalmazott állatmodellt is. A kutatási program további állatkísérletekkel folytatódhat, majd ha ezek sikeresen végződnek, kezdődhet el a hatóanyagok kipróbálása embereknél, ehhez azonban komoly pályázati forrásokra, illetve később egy gyógyszergyár bevonására lesz szükség.

Kimaradt?