Megszervezik a második román-magyar vitafórumot

Hogyan látják egymást a magyarok és a románok, a „másik” megjelenítése a médiában témákban kerül sorra Sepsiszentgyörgyön a Vox Populi nevű román-magyar vitafórum második kiadása. A Mădălin Guruianu és Cziprián Kovács Lóránd által kezdeményezett vitafórumot minden hónap utolsó hetén megtartják a Babes-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi tagozatának székhelyén.

Ezúttal egy magyar és egy román újságíró, Ambrus Attila és Marius Cosmeanu lesznek a Vox populi előadói. Ambrus Attila a Brassói Lapok főszerkesztője, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének  volt elnöke, akinek vitapartnere, Marius Cosmeanu Marosvásárhelyről érkezik, és a România Liberă lap munkatársa.

Mindkét előadónak negyedóra áll rendelkezésére, hogy kifejtse véleményét, majd a közönség soraiból tehetnek fel kérdéseket legfennebb egy percben. A vita két nyelven zajlik, a szervezők biztosítják a fordítást.

Mint arról beszámoltunk, a múlt hónapban első alkalommal megszervezett sepsiszentgyörgyi fórumon arról vitáztak, hogy a két közösség miért nem tud együtt ünnepelni. A rendezvényen Sánta Imre bikfalvi református lelkész és Daniel Şanta, több civil szervezet alapítója sorolt fel pozitív példákat, de nyíltan megfogalmazták fenntartásaikat is a másik közösség ünnepeivel kapcsolatosan.

A románok és magyarok megjelenítése a médiában témájú vitaforumra február 24-én, kedden 18 órától kerül sor a Babeş–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi tagozatán. A belépés ingyenes.

Kapcsolódók

Kimaradt?