Törvénytervezet: szigorodik a közúti bírságok behajtása

Elveszíti jogosítványát az a gépkocsivezető, aki a közúti bírság kiszabásától számított 60 napon belül nem fizeti ki a büntetést – olvasható a parlament elé terjesztett törvénytervezetben, amelyet György Attila pénzügyminisztériumi államtitkár dolgozott ki.

A jogszabályt előbb a képviselőház vitatja meg. Többek között előírja, hogy egységes adatbázis készül a közlekedési rendőrség által kiszabott közúti bírságok jegyzőkönyveiről és kifizetésük határidejéről, így könnyebben nyomon követhető a behajtásuk. „Ha ma megbüntetnek Nagykárolyban egy szatmárnémeti sofőrt, a bírságot pedig Nagyváradon fizeti ki, szinte nyomon követhetetlen a helyzete” – magyarázta egy múlt heti sajtótájékoztatón az államtitkár.

A tervezetet a pénzügyminisztérium azzal indokolta, hogy a román közúti hatóság adatai szerint a sofőröknek mindössze az egynegyede fizeti ki a közúti bírságot. Ez az arány Hollandiában 98 százalék, a környező országok közül Bulgáriában 68 százalék.

A jelenlegi törvények szerint a gépkocsivezetőnek lehetősége van arra, hogy csak a törvény által kiszabott minimális bírság felét fizesse ki, ha ezt a jegyzőkönyv kiállításától számított két munkanapon belül megteszi. Az összegek a helyi önkormányzatok kasszáját gazdagítják.

Kapcsolódók

Kimaradt?