Az alacsony fizetésére panaszkodott Victor Ponta

„Szörnyűnek” nevezte pénteken a közalkalmazottak bérezését a kormányfő. Victor Ponta arra panaszkodott, hogy kisebb a fizetése, mint egy magáncég titkárnőjének.

A Mediafax által idézett kormányfő emlékeztetett arra, hogy a helyi közigazgatásban még alacsonyabbak a fizetések. „Az önkormányzati alkalmazottakat szinte mindenütt a minimálbérrel fizetik” – magyarázta.

Éppen ezért Victor Ponta szerint a munkaügyi minisztérium a közalkalmazottak bérezési rendszerének átgondolására készül. Ennek egyik első lépése volt az országos bruttó minimálbér megemelése. „Remélem lesznek ötleteink és forrásaink egy igazságosabb rendszer kidolgozására” – jelentette ki.

A kormányfő korábban is szóvá tette már a közalkalmazottak alacsony fizetését. Három hete a szegénységet a korrupció melegágyának nevezte. Emlékeztetett arra, hogy közintézmények alkalmazottainak bére kisebb, mint az intézményeket ellenőrző hatóságok dolgozóinak fizetése. „Lassan csak juhászkutyáink lesznek, mert a juhok időközben éhen halnak” – jellemezte ezt az állapotot.

Vagyonnyilatkozata szerint tavaly a miniszterelnök bére nettó 6184 lej volt.

Kimaradt?