DNA

Politikai nyomásgyakorlásra panaszkodik a DNA főügyésze

A vezető tisztségviselők elleni bűnvádi eljárások elkezdésével párhuzamosan erősödött a korrupcióellenes ügyészekre nehezedő politikai nyomás – nyilatkozta a Reutersnek a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyésze.

A Mediafax által idézett interjúban Laura Codruța Kövesi elmondta: a jelenség nem aggasztja, ugyanis a beosztottjai ellen tudnak állni a politikai nyomásnak. „Számoltunk ezzel, amikor elkezdtük a nagykorrupciós ügyek felgöngyölítését” – jelentette ki. Hozzátette, a politikai osztálynak meg kellene érteni, hogy az ügyészek egyetlen célja a bűncselekmények kivizsgálása, nincsenek hátsó szándékaik.

A Reuters emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időben megnőtt a korrupcióellenes ügyészség népszerűsége Romániában. Erre alapozva a hírtelevízióknak már állandó stábjuk van a DNA székháza előtt. Azt lesik, hogy ki lesz a következő politikus, akit megbilincselve hoznak ki az intézményből.

A hírügynökség felidézi azt is, hogy a 2012-ben megválasztott honatyák hét százaléka ellen indult korrupció miatt eljárás. A DNA által indított bűnvádi perek közül tavaly 1138 esetben született jogerős ítélet. „A bírák olyan személyeket is elítéltek, akik korábban érinthetetlennek tűntek” – írja a Reuters. 

Kimaradt?