Rövidesen gyorsabb lesz az internetezés

Tizenhat év után megújul a webezés protokollja. Az oldalak is gyorsabban fognak betöltődni – írja az Origo.

Több mint másfél évtized után modernizálja a honlapok böngészését lehetővé tevő HTTP (HyperText Transfer Protocol) protokollt a technológia kidolgozásáért felelős IETF szervezet. Ahhoz, hogy az új szabvány elterjedjen, a megfelelő szoftvereknek támogatni kell azt a szerverek, hálózati berendezések és a felhasználói számítógépek oldaláról egyaránt.

Bár a Google 2009-ben már kidolgozott egy SPDY nevű protokollt a honlapok betöltődésének gyorsítása érdekében, ez nem terjedt el széles körben, a cég már most bejelentette, hogy a Chrome böngésző már heteken belül támogatni fogja a készülő HTTP/2-es protokoll szabványában foglaltakat.

A készülő HTTP/2-es protokoll tizenhat év után váltja fel a webböngészők által használt HTTP 1.1-es elődöt, bár abba is belekerült már pár újítás a megjelenése óta. A tesztelők számára már most beüzemelték a HTTP/2-n keresztül kommunikáló tesztszervereket, amelyekkel a böngészők, illetve az internetes tartalmakat integrálni kívánó alkalmazások működését ki lehet próbálni.

Kimaradt?