Így romboljuk a Kis-Szamos védett területet

A Kolozs Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és az Apáthy István Egyesület nyilvános konzultációt szervezett a Kis-Szamos (ROSCI0394) védett terület kezelési tervének munkaverziójáról Kolozsváron, február 18-án. 

A védett terület élőhelyeire és fajaira a következő veszélyeztető tényezőket azonosították a szakemberek: nagy mennyiségű műtrágya és növényvédőszer használata a Kis-Szamos közelében lévő mezőgazdasági területeken; ellenőrizetlen orvvadászat és halászat; háztartási és építkezési hulladékok; vízszennyezés; ártéri mezőgazdasági tevékenységek; terjeszkedő építkezések; a nádasok felégetése; a kóbor kutyák jelenléte; a víz lecsapolása, halastavakba gyűjtése; a szentbenedeki gát, amely elválasztja egymástól a halpopulációkat; invazív fajok jelenléte a védett területen.

A szakértők a kezelési tervben egyebek mellett javasolják, hogy a védett terület közelében az építkezéseket korlátozni kell; a szentbenedeki gátnál pedig – amelyet egy magáncég űzemeltet – hallépcső kialakítására van szükség.
 
Azok a személyek és intézmények, akik nem vettek részt a találkozón, de véleményeznék a kezelési terv tervezetét, a dokumentumot ezen a linken érhetik el. 
 
Az Apáthy-projektcsapat várja a véleményeket, hozzászólásokat a natura2000clujkolozsvar@gmail.com e-mail-címen vagy a 0753-039369 telefonszámon (Szabó Anna projektmenedzser).

Kapcsolódók

Kimaradt?