Digitális sötét kor köszönthet ránk?

Az elavult formátumokban tárolt információk elvesztésének veszélyére hívta fel a figyelmet Vinton Cerf, a világháló atyja.

A pervazív felhő korában azt hihetjük, hogy az általunk elmentett adatok örökre megmaradnak. Ami miatt aggódhatunk, az a régmúlt idők analóg módon, papíron, szalagokon és más nem digitális hordozókon tárolt információi, amelyeket még nem digitalizáltak. Azonban Vinton Cerf, akit az internet atyjának szoktak nevezni, másként gondolja. A jelenleg a Google fő internetes evangelistájaként tevékenykedő Cerf egy rendezvényen beszélt arról, hogy egy „digitális sötét kor” eljövetelétől fél, amelyben a gyors technológiai fejlődés miatt rövid idő alatt elavulnak a tárolási formátumok. Ez az általa szemléletesen csak bitrothadásnak nevezett jelenség.

Ebben a világban a ma szorgosan eltárolt állományok olvasásához szükséges alkalmazások eltűnhetnek, mivel nem lesznek kompatibilisak a megjelenő új hardvertechnológiákkal. Cerf úgy véli, hogy ennek eredményeképpen ezek a fájlok használhatatlanná, a következő generációk számára elérhetetlenné válnak. Az általa ajánlott, „digitális pergamennek” nevezett megoldás egy olyan eszköz, amely megőrzi a régi technológiákat annak érdekében, hogy az elavult formátumú fájlok is olvashatók maradjanak.

Eric Burgener, az IDC kutatási igazgatója szerint ezt úgy lehet megvalósítani, hogy egy minimális olvashatósági kompatibilitást tartunk fent a régebbi adatokkal, amikor új technológiákat vezetünk be, nem törődve a teljesítménnyel, kapacitással és költségekkel. Ami nem egy egyszerű feladat, mivel az ördög a részletekben van. Jó példa a kompatibilitás megvalósítására a Carnegie Mellon Egyetem Olive projektje, ennek célja egy olyan technológia kifejlesztése, amellyel hosszú távon megőrizhetők a szoftverek, játékok és más végrehajtható tartalmak. Amíg azonban az ilyen típusú eszközök nem terjednek el, van okunk az aggódni a régi információk miatt.

A felvetés nem új a tárolási iparág számára, mintegy tíz évvel ezelőtt a Storage Networking Industry Association szakmai szervezet egy 100 éves archívum tervével állt elő a probléma megoldására, azonban nem lett belőle semmi. A fejlesztés ugyanis nem kecsegtet profittal, így nem tolonganak a jelentkezők.

Kimaradt?