Hollandia külön falut tart fenn demenciás és Alzheimer-kóros időseknek

A demencia és az Alzheimer-kór lassan korunk népbetegségei lesznek, ráadásul mindkettő fájdalmasan megnehezíti a benne szenvedők életét. Erre kínál érdekes megoldást egy holland központ – írja a Kívül tágasabb blog.

A Hogewey-központ úttörő kezdeményezésének lényege, hogy egy teljes kis, a világtól elzárt falut szentel a betegségekben szenvedő időseknek, akik így egymás között (természetesen a róluk gondoskodó ápolók felügyelete mellett), biztonságosan élhetnek a maguk zárt világában.

Az észak-hollandiai Weesp városa mellett fekvő településen minden van, ami a hétköznapi élethez szükséges: bolt, parkok, étterem, bár, még egy színház is. Az összesen 23 házból álló központ összesen 152 beteget képes befogadni és ellátni, egytől egyig demenciásak és Alzheimer-kórosak.

A 2009-ben megnyílt minitelepülést a Molenaar & Bol & VanDillen építésziroda tervezte, és 17,8 millió eurójába került a holland államnak, amihez különböző helyi szervezetek még 1,5 milliót adtak hozzá. Egy beteg ellátása havi 5000 euróba kerül.

Kimaradt?