Ezek a legidiótább nőgyűlölő törvények szerte a világban

A nők jogait képviselő nemzetközi szervezet, a Equality Now egy jelentésben összeszedte a világ országaiban érvényben lévő nőgyűlölő és szexista törvényeket. A 10 legképtelenebb jogszabályt a Huffington Post idézte.

1. Szaúd-Arábiában tilos a nőknek autót vezetni, mert az „tagadhatatlanul a bűn forrása". Az Equality Now jelentésében megjegyzi, hogy az ázsiai ország a Vatikánnal együtt egyike azoknak az államoknak, ahol a nőknek nincs szavazati joguk.

2. Indiában törvényesen megerőszakolhatják a feleségeket a férjek: „Nem tekinthető semmilyen esetben erőszaknak a férj nemi közösülése a feleségével, ha a nő betöltötte már a 15 évet”.

3. Az Amerikai Egyesült Államokban a házasságon kívüligy gyerek csak akkor kaphatja meg az apja állampolgárságát, ha bebizonyosodik a vérbeli rokonság közöttük, vagy ha az apa írásban vállalja az eltartását.

4. Jemenben egy 1992-es törvény alapján a nőnek mindig kötelessége közösülnie férjével, ha képes rá. Az Equality Now jelentése szerint a jemeni lányok 14 százalékát 15 éves koruk előtt férjhez adják meglett férfiakhoz.

5. Máltán minden vád alól mentességet élvez az a férfi, aki rabol magának egy nőt, és feleségül veszi.

6. Nigériában „a feleség rendreutasítását szolgáló” agresszió teljesen elfogadott.

7. Kongo Demokratikus Köztársaságban – ahol óránként 48 nőt erőszakolnak meg – a feleségnek kötelessége minden körülmények között a férje mellett maradni, és követni a házastársat, bárhova szeretne költözni. 

8. Ha a férfi úgy dönt, Guineában a feleségnek nem lehet más hivatása, mint a férjéé.

9. Egy 2014-es házassági törvény szerint Kenyában elfogadott a poligámia.

10. A Bahama-szigeteken egy 1991-es törvény így értelmezi a szexuális erőszakot:  szexuális aktus egy olyan, 14 éven felüli személlyel, aki nem házastárs. A jelentés szerint ezen kívül egy Bahama-szigeteki nő külföldön, külföldi állampolgártól született gyereke nem kaphatja meg anyja állampolgárságát.

Kimaradt?