A szórvány figyelmezteti az EMNP-t: a vesztünket okozzátok

Winkler Gyula EP-képviselő levele után a szórványmegyék RMDSZ-szervezeteinek vezetői intéztek nyílt levelet Toró T. Tiborhoz, amelyben ismételten arra kérik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökét, ne indítsanak jelölteket azokban a megyékben, ahol a magyarság demográfiai aránya tíz százaléknál kisebb.

A Toró Winklernek szóló elutasító válaszát kommentálva az aláírók megállapítják: a néppárti politikus sajnálatos módon a pártérdeket a szórványban élő magyar közösségek érdeke fölé helyezte.

„Minden józanul gondolkodó, és számolni tudó személy számára egyértelmű: a 6+3-as alternatív küszöb elérése az EMNP által csak akkor lehetne lehetséges elképzelés, ha az RMDSZ nem indítana jelölteket. Az óriásplakátokon reklámozott alternatív küszöb igazából a román pártoknak jelent mandátumot. A tét nem az, hogy az EMNP bejut vagy sem a parlamentbe, hanem, hogy az RMDSZ, vagy valamelyik román párt jelöltje szerez mandátumot" – írják Torónak a megyei RMDSZ-elnökök.{loadposition mnk}

Az aláírók szerint az EMNP politikusai szándékosan félrevezetik a magyar közösség tagjait, zavart keltenek, üzenetük célja a megtévesztés és „az értéktelen szavazatrablás". Ennek következtében a legnagyobb veszteséget a szórvány fogja elszenvedni – állapítják meg.

A megyei RMDSZ-elnökök emlékeztetnek arra, hogy a jelöltlisták iktatásának törvényes határideje 2012. október 30. „Eddig még meggondolhatják magukat. Mi bízunk abban, hogy a józan ész, a közösségi érdek fontosabb, mint a pártérdek" – zárul a levél.

A nyílt levél aláírói: Balázs Béla, a Szeben megyei RMDSZ elnöke; Bálint Mihály, a Krassó-Szörény megyei RMDSZ elnöke; Béres István, a Történelmi Máramaros területi RMDSZ elnöke; Bognár Levente, az Arad megyei RMDSZ elnöke; Décsei Atilla, a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ elnöke; Halász Ferenc, a Temes megyei RMDSZ elnöke; Kovács Attila, a Brassó megyei RMDSZ elnöke; Kováts Krisztián, a Fehér megyei RMDSZ elnöke; Vida Noémi, a Nagybánya központú területi RMDSZ elnöke.

Kimaradt?