Már tesztelik a vezető nélküli autókat (VIDEÓ)

Vezető nélküli autókat kezdenek nyilvánosan tesztelni négy brit városban, Milton Keynesben, Bristolban, Greenwichben és Coventryben. A hivatalos próbaüzem szerdán indult, miközben a kormányzat olyan új szabályzást tervez, amely lehetővé tenné a technológia széles körben való alkalmazását.

A próbaüzem ideje alatt önműködő autók négy típusát tesztelik, köztük egy nagyobb golfautóra hasonlító utasszállító járművet, és egy kétszemélyes kompaktautót is – írja a HVG. A járműveket Londonban mutatták be szerdán, az eseményen tisztségviselők és újságírók próbálhatták ki az önműködő autókat.

http://www.youtube.com/watch?v=E6eOwd80UCw

A kormányzat jelenleg is dolgozik egy olyan - a tervek szerint tavasszal elkészülő - gyakorlati szabályzaton, amely meghatározná, hogy a vállalatok milyen feltételekkel tesztelhetnek vezető nélküli járműveket a közutakon következő nyártól. Az autópályákra is kiterjedő teszt csak olyan önműködő autókra vonatkozna, amelyeken jelen van egy olyan megfelelően képzett személy, aki képes átvenni az autó feletti irányítást szükség esetén - mondta el a brit közlekedési miniszter.

A közúti közlekedésre vonatkozó jogi szabályzást 2017-ig szeretnék felülvizsgálni, de tisztviselők szerint valószínűtlen, hogy 2030 előtt teljesen automatizált járművek lepjék el az ország útjait.

Kimaradt?