A MOGYE magyar tagozata: elsietett a rektor kijelentése

Még várjunk, elsietett kijelentés volt – mondta a maszol.ro-nak Szilágyi Tibor, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának vezetője arra a kérdésre válaszolva, hogy megszűnik-e a magyar nyelvű gyógyszerészképzés az intézményben. 

Szerdán a Krónikának a MOGYE rektora, Leonard Azamfirei úgy nyilatkozott, hogy az intézményben ősztől megszűnik a magyar nyelvű gyógyszerészképzés. A rektor a Romániai Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Hatóság (ARACIS) határozatát ismertette, mely szerint a MOGYE nyáron száz helyre hirdethet felvételit a gyógyszerészeti fakultáson a román tagozaton, és nem hirdethet felvételit a magyar gyógyszerészképzésre. 

Leonard Azamfirei rektor úgy vélte, a felelősség azokat a magyar oktatókat terheli, akik nem állították össze az akkreditációs iratcsomagot. Szilágyi Tibor, a rektorhelyettesi tisztségéből lemondott magyar oktató viszont éppen a rektort tette felelőssé, aki szerinte diszkriminálni próbálja a magyar gyógyszerészképzést. Szerinte szó sincs arról, hogy nem állították volna össze az akkreditációs dossziét.

Elmondta, a román és magyar tagozat akkreditációs kérelme azonos, csak a dosszié fedőlapján ír mást. Míg a román nyelvű oktatás esetében végleges akkreditációról van szó, addig a magyar nyelvűben mindössze ideiglenesről. Magyarázata szerint ideiglenes engedélyt az újonnan létesített fakultások kapnak, Marosvásárhelyen pedig 1948 óta zajlik magyar nyelvű gyógyszerészképzés. Szilágyi hozzátette, a magyar oktatók abba is beleegyeztek volna, hogy benyújtják az ideiglenes akkreditációról szóló kérelmet, de akkor azt külön kapják meg, és ne a román tagozat részeként.

Médiakampány indul

Szilágyi a maszol.ro-nak elmondta, hétfőn lesz egy szenátusi ülés, és azt követően dől el, hogy mi lesz a magyar nyelvű gyógyszerészképzéssel, addig nem jelenthető ki, hogy nem indul ősztől gyógyszerészképzés magyarul. „Jövő héten egy még nagyobb médiakampányba kezdünk, hogy tájékoztassuk a közvéleményt az egyetemen történtekről. Addig még túl korai beszélni, addig még semmi sincs eldőlve” – fogalmazott a volt rektorhelyettes.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?