Emelkedett a fogyatékkal élő háromszékiek száma

Kovászna megyében közel hatszázzal emelkedett a fogyatékkal nyilvántartott személyek száma, miután tavaly megváltoztak a besorolási kritériumok. Vass Mária, a Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, növekedett a súlyos és középesen súlyos fogyatékkal élők gondozóinak járó juttatás is. A havi 724 lejes gondozói juttatást már ebben a hónapban megkapják az érintettek.

A szakember hozzátette, Háromszéken úgy próbálják megoldani az akadálytalan szociális ellátást, hogy az otthoni beteggondozást és a nappali központok működtetését civil szervezetek vállalták fel. Háromszéken négy idősotthon működik, ebből a hídvégit finanszírozza a megyei tanács. A 110 férőhelyes otthonban lakók hozzájárulása havi 650 lej, ám ez az összeg elenyésző ahhoz képest, hogy mennyibe kerül egy idős személy ellátása, mutatott rá Vass Mária.

Elmondta, amennyiben az érintett nyugdíja nem fedezi az önrészt, vagy nincs hozzátartozója, akkor a megyei tanács fedezi a különbözetet.

Kovászna megyében idősotthon működik még Sepsiszentgyörgyön, amelyet a helyi önkormányzat finanszíroz, Kézdiszentléleken a Caritas működtet egy intézményt, Lemhényben pedig a Szentkereszty Stefánia Alapítvány. Vass Mária szerint elsősorban idős beteg személyek gondozására van igény, ilyen szolgáltatása csak a lemhényi otthonnak van, ezért ott nagy a várólista.

A Diakónia Keresztyén Alapítvány tervezi idős, beteg személyek ellátására alkalmas otthon alapítását, és Erdővidéken is létesülne egy idősek gondozására alkalmas otthon.

Kimaradt?