Orosz gazdasági kémet lepleztek le a román hatóságok

Gazdasági kémkedéssel gyanúsítanak a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) ügyészei egy orosz állampolgárt, aki a bánsági Újmoldova környéki ritkafém- és rézlelőhelyekről szóló titkosított dokumentumokat próbált kilopni az országból.rus1009193-mediafax-foto-razvan-chirita

A DIICOT pénteki tájékoztatása szerint a 42 éves férfit a bukaresti Henri Coanda repülőtéren tartóztatták fel október 19-én. Táskájában motozáskor titkosított geológiai térképeket és román hatóságok által kibocsátott, bizalmas információkat tartalmazó iratokat találtak.

Az ügyészek szerint a férfi orosz üzleti köröknek próbálta eljuttatni a dokumentumokat, amelyet – romániai cinkosai segítségével – a bukaresti Ipromin bányaipari tervezőintézet döntéshozóitól szerzett be. A DIICOT tájékoztatása szerint folytatják a vizsgálatokat az ügyben. {loadposition mnk}

Cătălin Harnagea, a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt igazgatója ugyanakkor a Realitatea hírtelevízióban úgy vélekedett, talán túlzás egy potenciális külföldi befektető érdeklődését ipari kémkedésnek beállítani. Mint kifejtette: a román nemzetbiztonsági törvény túl sok mindent titkosít, és szerinte a jogszabály felülvizsgálatra szorul.

Románia réztartalékai másfél milliárd tonnára tehetőek: ezek nagyobb része az Erdélyi Szigethegységben található. A rézlelőhelyek mintegy harmada található a Bánságban, Újmoldova térségében.

Kimaradt?