Elérheti célját a tüntetéssorozat Szászsebesen?

Újabb tüntetést szerveznek vasárnap Szászsebesen az osztrák Kronospan társaság szándéka ellen, hogy újabb formaldehidgyárat építsen a településen. A szászsebeseik ötödik hete, hogy minden hétvégén demonstrációt tartanak.

Úgy tűnik, a megmozdulások eredményhez vezethetnek: a Fehér megyei közegészségügyi igazgatóság felkérte a társaságot, hogy készítsen új hatástanulmányt, amely az új előírásoknak megfelelően vizsgálja meg, milyen hatása lesz a lakosságra az újabb formaldehidgyár. Hogy a befektetés megkaphassa a környezetvédelmi engedélyt, az osztrák társaságnak eleget kell tennie a kérésnek  tájékoztat a România Curată

A szászsebeseik úgy vélik, hogy az újabb formaldehidgyár – melyben egy Franciaországban lebontott gyár gépsorait akarják üzembe helyezni – a kibocsátott káros anyagok által veszélyeztetné a kisváros lakóinak az egészségét. Álláspontjuk szerint a gyár felépítését csak a lakott területektől távol szabadna engedélyezni.

Az osztrák multinacionális cég préseltlemezgyárat működtet a Kolozsvártól 110 kilométerre délre fekvő Fehér megyei kisvárosban, és a műszaki folyamatban nagy mennyiségű formaldehidet használ fel. A jelenlegi szászsebesi gyárában évi 30 ezer tonna formaldehidet állít elő, ám 18 millió eurós beruházással egy újabb gyáregységet kíván létrehozni, mely évi 60 ezer tonna formaldehid előállítására alkalmas. A beruházás környezetvédelmi engedélyezése folyamatban van.  

A multinacionális társaság eddig 500 millió eurót fektetett be a brassói és szászsebesi gyáregységeibe és a konstancai logisztikai központjába. A szászsebesi egységeit 2004-ben vásárolta az olasz MD Fratti csoporttól. 2010-ben már meghiúsult egy formaldehidgyár létesítésére irányuló kísérlete. Akkor a helyiek tiltakozása nyomán a hatóságok megállapították: a cég anélkül látott neki a gyáregység építésének, hogy valamennyi szükséges engedéllyel rendelkezett volna. A hatóságok az engedély nélkül felépített létesítmény lebontására kötelezték a társaságot.

Kapcsolódók

Kimaradt?