Új püspök került a székelyföldi ortodox egyházmegye élére

A román ortodox egyház zsinata Andrei Făgărăşanut, a nagyszebeni érsekség helyettes vezetőjét választotta csütörtökön a székelyföldi Kovászna és Hargita megyét magába foglaló ortodox egyházmegye püspökévé – közölte az Agerpres hírügynökség.

A zsinati ülésen leadott 45 érvényes szavazatból 38 szólt Făgărăşanu kinevezése mellett. Az új egyházi vezető Ioan Selejan püspököt váltja tisztségében, akit szeptemberben bánsági érsek-mitropolitává választottak. Beiktatását február 15-én tartják a csíkszeredai püspöki katedrálisban.

Az ortodox egyház 1994-ben hozott létre püspökséget a Székelyföldön kisebbségben élő ortodox hívek számára. A tisztséget elsőként betöltő Ioan Selejan a Székelyföldön kisebbségben élő román ortodox közösség szellemi vezetőjeként nyilvánult meg, és szót emelt az ortodox hívek székelyföldi magyar asszimilációja ellen.

A nagyszebeni érsekség honlapján közölt életrajza szerint Andrei  Făgărăşanut a Maros megyei Maroskecén született 1967-ben, középiskolai tanulmányait Radnóton, teológiai tanulmányait Bukarestben, majd a görögországi Szalonikiben végezte. 1989-től a maroshévízi kolostorban nevelkedett majd a gyimesi bükkloki kolostor főnöke volt. 2005 és 2008 között Kovászna és Hargita megye püspökségén a székelyföldi ortodox kolostorokért felelt. 2008-ban választották a szebeni érsekség segédpüspökévé.

Kimaradt?