Nem mumifikálódott, csak mélyen meditál a 200 éves szerzetes?

A lótuszülésben mumifikálódott, mintegy 200 éves szerzetes Ganhugiyn Purevbata professzor, a Mongol Buddhista Művészet Intézetének alapítója és tanára szerint a látszattal ellentétben egyáltalán nem halott és még csak nem is múmia, csak „nagyon mély meditációban" van, ami miatt teste teljesen kiszáradt és emiatt tűnik úgy, mintha már nem élne.

A professzor és néhány követője - köztük Dr. Barry Kerzin, egy híres buddhista szerzetes és a Dalai Láma orvosa is - úgy véli, a szerzetes az úgynevezett tukdam állapotban van, amit csak nagyon kevesen érnek el, de ez csupán egyetlen lépésre van attól, hogy valaki valódi Buddha legyen.

A láma, aki egyes spekulációk szerint az 1852-ben született Dashi-Dorzho Itigilov egyik tanára lehet, nem szimplán lótuszülésben maradt fenn néhány állatbőrbe tekerve, amelyek szinte tökéletes állapotban őrizték meg a testét, hanem kéztartása is alátámasztja a meditációs elmélet híveinek álláspontját. A szerzetes bal tenyere ugyanis nyitva van, a jobb keze pedig az imádkozó tartást szimbolizálja. A helyi mendemondák szerint az elmúlt 50 évben 40 hasonló eset fordult elő tibeti szerzetesek közreműködésével.

Kerzin professzor azt is elmondta, hogy már volt része abban a kiváltságban, hogy őrizhetett néhány olyan meditálót, aki eljutott a tukdam állapotba. „Ha az ember benne tud maradni ebben az állapotban több mint három héten át - ami ritkán történik meg -, akkor a teste fokozatosan összezsugorodik és a végén minden, ami a személyből megmarad, az a haja, a körme és a ruhái" - mondta a tudós. „Általában ebben az esetben az emberek, akik a szerzetes mellett élnek, egy szivárványt látnak néhány napig az égen világítani. Ez azt jelenti, hogy ő (a meditáló) rátalált a szivárványtestre" - tette hozzá.

Ha még tovább tud a tukdamban maradni a szerzetes, akkor akár az is megtörténhet, hogy Buddhává válik. „Egy ilyen magas spirituális szint elérésével a meditáló másoknak is segít és az egész nép érezni fogja körülötte az öröm mély értelmét" - magyarázta Dr. Kerzin. A most megtalált szerzetes tanítványa, Dashi-Dorzho Itigilov a legismertebb tibeti láma, akinek a teste egészen életszerű állapotban maradt fenn. Tanítómestere maradványait január 27-én lelték fel Mongólia Songino Khairkhan tartományban, bár a rendőrség szerint a testet az ország egy másik részéről lopták el és épp értékesíteni akarták a feketepiacon. A ritka leletet most egy ulánbátori kutatóközpontban őrzik.

Kimaradt?