Abortuszturizmust hirdet egy magyarországi honlap

Európa-szerte kínál lehetőséget a nem kívánt terhesség megszakítására az Abortourism elnevezésű fiktív utazási iroda. A nonprofit vállalkozás jóvoltából a nők kiválaszthatják, hol, mennyi pénzért szeretnék elvetetni a magzatot.

Tengerparti utazás helyett olyan városokat ajánl a honlap, ahol a nők bátran, biztonságos vagy kevésbé biztonságos körülmények között vetethetik el magzatukat. Az Abortourism Utazási Iroda honlapján találhatunk hároméjszakás kiruccanást Barcelonába 35 600 forintért (500 lej), ahol a napfény és jókedv mellett recept nélkül kapható fogamzásgátló tablettát is kapunk. A moldovai Chisinauban alig 62 ezer forintért, regisztráció nélkül, kedvező áron vásárolható meg a döntéshez való jog: műtétileg a 12., gyógyszerrel a 9. hétig végzik az abortuszt. Műtéti terhességmegszakítás Bukarestben is kérhető, 134 ezer forintért (2000 lej), a szlogen szerint itt valóra válnak az álmok a személyes autonómiáról.

A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, az egyes ajánlatoknál az is fel van tüntetve, a terhesség hányadik hetéig érdemes az adott várost és kórházat felkeresni. A honlapról az is kiderül, mindössze két állam van Európában, ahol az abortusz illegális: San Marino és Málta.

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület kezdeményezésére létrehozott honlapot a Norvég Alap közel négyezer euróval támogatta, partnereik közt pedig olyan szervezetek vannak, mint az Ökotárs Alapítvány vagy a Soros György által is támogatott Patent Egyesület. A nonprofit, társadalmi kezdeményezés „Személyes határok az államhatárok felett” szlogenjével, az abortuszturizmus jelenségén keresztül hívja fel a figyelmet arra, hogy egyes országokban nehezebb a hozzáférés a terhességmegszakításhoz és a fogamzásgátláshoz. Mint írják, ez korlátozza a nőket abban, hogy szabadon rendelkezhessenek a testük felett és gyakorolják a méltósághoz való jogukat.

Az online Magyar Nemzet által megszólaltatott Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület vezetője elfogadhatatlannak tartja, hogy egy jogvédő szervezet a magzat megölése mellett kardoskodjék: „Rengeteg olyan család van, amely örökbefogadás mellett dönt, mert nekik nem lehet saját gyermekük. A nálunk örökbe adók 10 százaléka már a szülés előtt lemond a gyermekéről, de nem az abortuszt választja. És szép számmal akad olyan kismama is, aki a várandósság alatt meggondolja magát, és maga neveli fel a babát. Inkább ezt a lehetőséget kellene tudatosítani azokban a nőkben, akik nem tervezték a terhességet.”

A honlapon egyébként leírják, miért nem lehet senkit arra kötelezni, hogy abortusz helyett megszülje és örökbe adja a gyermeket, bár a párhuzam kissé sántít: „Azért, amiért nem fognak le valakit és veszik ki a veséjét, annak ellenére sem, hogy folyamatosan szervdonorhiány van Európában.”

Kimaradt?