Így áll össze Facebookon a Székely Parlament

Március 15-ig lehet szavazni arról, hogy kikből álljon a "Székely Parlament". A Székely Köztársaság nevű Facebook-oldal által kezdeményezett szavazás több száz embert mozgatott meg annak ellenére, hogy tétje természetesen nincs, bár szimbolikus értéke lehet. A jelenlegi állásokat, a hozzászólásokat követtük nyomon.

„Itt az ideje, hogy élve demokratikus jogunkkal megmutassuk, hogy Székelyföld igenis létezik. Válasszuk meg a Székely Parlamentet. Egyelőre virtuálisan. Jelölni szabadon lehet, a 60 legtöbb szavazatot szerző jelölt alkotja a virtuális parlamentet. A képviselők feladata kiállni Székelyföld autonómiája mellett” – írják a kezdeményezők arra is figyelmeztetve, hogy a végeredménybe nem számítanak bele a fantáziajelöltekre és külföldiekre leadott szavazatok.

A listát Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester vezeti jelenleg, közel 400 szavazattal, őt feleannyi voksolóval Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök követi, és mindössze két tucat szavazat választja el Izsák Balázs SZNT-elnököt Tamástól. Az első tíz közé került ugyanakkor Gál Laci, a Transindex portál munkatársa, akit lelkes kampánystáb juttatott a hetedik helyre.

A számos erdélyi név mellett jelen van Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc, valamint Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Schiffer András LMP-elnök is. A Facebookon közismert Tibi atya szintén beválasztható, és félve írjuk, de Chuck Norris és Arnold Schwarzenegger egyelőre meglehetősen hátul van a listán, bár előbbi sikeresebb Bíró Zsolt MPP-elnöknél.

Számunkra nem derült ki, hogy a szavazók többsége komolyan veszi-e a játékot. Egyesek azt vitatják, megfelelő képviselő volna-e Antal Árpád és Tamás Sándor, más részletes tájékoztatást kér minden jelöltről: „én felelősséggel bíró felnőtt fejérnép vagyok, na! És ez nem vicc” – írja. Más is poénkodik. Azt írja, hogy az ellenzéket és a szórakoztatást biztosítja, ezért Vadim Tudort jelöli. A névsort olvasva másnak is volt hiányérzete, egy hozzászóló Winnetou, Tarzan és Joe Mannix mellett állt volna ki.

Kimaradt?