Melegcsókkal hergelték a homofób orosz képviselőt

Egy ismert homofób szentpétervári képviselő előtt csókolózott dacból két orosz melegjogi aktivista nő: az erről készült "selfie" kedden bejárta az orosz közösségi oldalakat.

A két nő repülőn utazott Szentpétervárról Moszkvába, amikor észrevették a homofób kirohanásairól elhíresült Vitalij Milonovot, a szentpétervári törvényhozó gyűlés tagját. A képviselővel a háttérben fotózták le magukat, amint éppen csókolóznak.

A különös "önarckép" ezután az egyik, a leszbikusok jogaiért küzdő nő oldalán jelent meg az orosz Vkontakte közösségi portálon. Azóta a netezők ezrei által megosztott fotó bejárta az orosz világhálót.

Milonov elítélte a fotózást. "Ebből is látszik, hogy valamennyi LGBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transzszexuális) szellemi fogyatékos. Túladagolták az úgynevezett európai értékeket" - jelentette ki az AFP francia hírügynökségnek.

Oroszországban, ahol a homoszexualitást 1993-ig bűncselekménynek, 1999-ig pedig mentális betegségnek minősítették, rendszeresen betiltják a meleg felvonulásokat és gyakoriak a homofób megnyilvánulások. A Human Rights Watch emberjogi szervezet decemberben bírálta, hogy Oroszországban egyre gyakoribb a homoszexuálisak ellen elkövetett, a hatóságok által eltűrt, sőt "bátorított" erőszak.

A homoszexuálisokat becsmérelő kijelentéseiről ismert képviselő "erkölcsrendészet" létrehozását szorgalmazza, "házkutatásokat" akar a meleg klubokban, és korábban kezdeményezte a kiskorúak előtti homoszexuális propagandát tiltó törvényt, amely számos bírálatot váltott ki a nyugati országok részéről.

Kimaradt?