Pert nyert Strasbourgban a volt kolozsvári polgármester

Megnyerte Sorin Apostu volt kolozsvári polgármester a román állam ellen indított strasbourgi perét, de nem kap kártérítést.

A tavaly nyáron korrupciós bűncselekményekért négy és fél év börtönre ítélt politikus az embertelen fogvatartási körülmények és magántitkai megsértése miatt fordult panasszal az Európai Emberi Jogi Bírósághoz.

Apostu szerint a szamosújvári és a rahovai börtönben az elítéltek személyes higiéniájának legelemibb követelményeit sem biztosítják az elítélteknek. A volt polgármester sérelmezte azt is, hogy azok a magánlevelezései és beszélgetései is kiszivárogtak a sajtóba, amelyeknek semmi közük nem volt a bűncselekményeihez.

A strasbourgi bíróság kedden közölt határozatában megalapozottnak ítélte Apostu keresetét. Ennek ellenére nem kötelezte kártérítésre a román államot, mert a volt polgármester a törvényes határidőket túllépve nyújtotta be panaszát.

Az ítéletet ismertető HotNews portál emlékeztet arra, hogy a romániai elítéltek sorra nyerik Strasbourgban az embertelen börtönkörülmények miatt a román állam ellen indított pereket.

Kapcsolódók

Kimaradt?