Háromszéken 112 személyt gyanúsítottak korrupcióval tavaly

Háromszéken tavaly 112 személyt-, köztük 43 belügyminisztériumi alkalmazottat vizsgáltak korrupció gyanúja miatt, derül ki a rendőrség Kovászna megyei Korrupcióellenes Igazgatóságának (DGA) 2014-es évi mérlegéből.

Az elmúlt esztendőben 49 bűnügyi eljárást indítottak, ezekben 112 korrupcióval gyanúsított háromszéki személy ügyében vizsgálódtak, közülük 43-an dolgoztak a belügyminisztérium egységeinél.

A korrupcióval gyanúsított belügyi alkalmazottak száma egyel több, mint amennyit egy évvel azelőtt jegyeztek. Az 49 bűnügyi vizsgálatból tavaly 5 esetet véglegesített a korrupcióellenes ügyészség (DNA), 22 személy ellen emeltek vádat, közülük 5-en a belügyi egységek dolgozói voltak.

A DGA közleménye példaként említi a Kovászna városi bűnügyi rendőrség egyik tisztjét, aki tavaly 600 lejt kért egy férfitől, akinek cserében megígérte, hogy számára kedvező módon zárja az ellene indított nyomozást. A férfi panaszt tett a korrupcióellenes ügyészségen, a vádhatóság pedig tetten érte a kovásznai rendőrt, amint egy helyi vendéglőben átvette a csúszópénzt.

A Kovászna megyei Korrupcióellenes Igazgatóság felhívja a háromszékiek figyelmét, hogy ha rendőrségnél, csendőrségnél, készenléti felügyelőségnél, a lakosság-nyilvántartó hivatalokban, útlevélosztályon vagy levéltárban korrupciót tapasztalnak, jelezzék azt a dga@mai.gov.ro email címen vagy a 0800.806.806-as ingyenes hívószámon.

A DGA szerint tavaly megelőzés képpen több felkészítőt is tartott 931 Kovászna megyei vezető beosztásban lévő közalkalmazottnak és belügyi dolgozónak. Ezek nyomán pozitív példák is születtek. Mint arról beszámoltunk, a háromszéki Uzon község rendőrtisztje tavaly két szabálytalankodó autóvezető ellen is feljelentést tett, miután azok megpróbálták lefizetni, cserébe azért, hogy ne vonja vissza hajtási engedélyüket. 

Kimaradt?