Mátyás király legendáját elevenítik fel szlovén hószobrászok

Külföldről is várnak csapatokat az észak-szlovéniai Crna na Koroskem városkába, ahol szombaton rendezik meg a Mátyás király varázslatos királysága című népszerű hóvárépítő versenyt.

A szervezők engedélyezik más alkotások elkészítését is, de idén a zsűri a Mátyás király legendájával kapcsolatos alkotásoknak szentel különös figyelmet. Eddig mintegy 40 csapat nevezett, de a szervezők 50-60-ra számítanak.

A szlovén legenda szerint Mátyás, az igazságos magyar király katonáival az észak-szlovéniai Peca-hegy alatt talált menedéket, miután más uralkodók összeesküdtek ellene. Úgy tartják, akkor tér vissza Koroskem vidékére a jólét és a biztonság, ha Mátyás király felébred hosszú álmából. Ez pedig akkor történik meg, ha szakálla kilencszer körbe éri a hegy gyomrában lévő barlangban azt a kőasztalt, amelyen az igazak álmát alussza.



A hószobrászok első találkozóját Crna na Koroskem városában 1993-ban rendezték, akkor nyolc csapat versengett. 2006-ban rekordszámú, 109 csapat nevezett be a versenyre. 2013-ban számuk 75-re csökkent, de a szervezők számítása szerint eddig már mintegy tízezer hószobrász vett részt az eseményen. Tavaly hóhiány miatt elmaradt a rendezvény.

Kimaradt?