Sokkoló videóval kampányolnak a cigi ellen Kínában

Egy 15 és egy 30 éve füstölő beteg penészre hasonlító fekete foltos tüdejét mutatták meg a kínai állami tévé nézőinek. Arra is felhívták a figyelmet, hogy nemcsak az járhat így, aki önszántából, hanem az is, aki passzívan szívja a cigifüstöt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Kínában a világ legnagyobb dohánygyártó és egyben dohányfogyasztó országa is. Több mint 300 millióan cigizhetnek az ázsiai országban, és 700 millióra teszik a passzív dohányosok számát.

A dohányzás következményeibe évente nagyjából egymillióan halnak bele Kínában, és százezerre becsülik azok számát, akiknek a halála passzív dohányzással függ össze. 

A WHO korábban arra figyelmeztette Kínát, hogy a dohányzás miatti elhalálozások száma 2050-re elérheti az évi hárommilliót, ha nem tesznek valamit a cigizés visszaszorításáért.

Dohányzásellenes kampány már van, eredmények viszont csak lassan születnek majd. Addig is, próbálják minél több fogyasztó figyelmét felhívni arra, mivel jár, ha éveken keresztül rendszeresen rágyújtanak.

A kínai állami tévében múlt szerdán mutattak be felvételeket arról, hogyan néz ki egy 15 és egy 30 éve dohányzó beteg tüdeje.

Mindkettőjüknél jól látszik, hogy a tüdő elveszítette egészséges színét és elkezdett feketedni a kátránytól illetve más káros anyagoktól. A 30 éve füstölő páciens tüdején még sokkolóbbak voltak a penésszerű fekete foltok.

Felhívták egyben a figyelmet arra is, hogy a tüdőrákos esetek 80 százalékáért egyértelműen a dohányzás okolható.

Kimaradt?