Első ízben szervezik meg Erdélyben az OTDK-t.

Idén április 15 és 18. között Kolozsváron szervezik meg Magyarország legrangosabb, egyetemi hallgatóknak szóló tudományos rendezvényének, a XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Fizika, Földtudományok és Matematika Szekciójának konferenciáját.

Dr. Horváth Ákos, az OTDK FiFöMa (Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció) szakmai bizottság elnöke elmondta, a hatvan éves konferenciasorozat hallgatók kutatásaira épül, amelyeket kétévente tárnak a közönség elé. Az idők során tizenhat különböző szekcióra bővült a témák listája, ezeken egy ideje a Sapientia EMTE és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem diákjai is részt vesznek. Áprilisbn mintegy tizenöt magyarországi egeyetem diákjai és témavezetői lesznek jelen a konferencián.

A FiFöMa ügyvezető titkára, dr. Járai-Szabó Ferenc, elmondta, az említett szekcióban 337 dolgozat nevezett, ezek mögött 350 hallgató áll, akik kísérőkkel és vendégekkel együtt közel kétszer ennyien érkeznek Kolozsvárra tavasszal.

Dr. Soós Anna, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, az OTDK FiFöMa ügyvezető elnöke arról beszélt, az egyetem a kilencvenes évekből bekapcsolódott az országos diákköri mozgalomba, hogy a tudományos munkára neveljék rá hallgatóikat. Ennek eredményeképpen vesznek részt a megmérettetésen. 21 dolgozat, azaz 25 hallgató vesz részt a konferencián, mondta. Hozzátette, a rendezvény külön fontos Kolozsvár számára az Európai Ifjúsági Főváros cím szempontjából.

A rendezvény elsőszámú jelentősége, hogy bár sokszor lehet a Sapientiára és a BBTE-re konkurenciaként gondolni, de egy adott ponton túl ez már nem esedékes, mondta el dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE dékánja. Az, hogy a konferenciát a két intézmény közösen segíti a magyarországi kollégák szakmai segítsége mellett, fontos tehát. Ugyanakkor első ízben kerül a határon kívülre a rendezvény, ez pedig abba a húsz-huszonöt éves folyamatba ágyazódik be, ami a Kárpát-medencei magyar közösségek közeledését segíti elő. A dékán elmondta, tízezer euróval támogatják a rendezvényt.

A KMDSZ-nél prioritást élvez a tehetséggondozás, a konferencia pedig segíthet abban, hogy a hallgatók minél több szakmai tevékenységben vegyenek részt a jövőben, fogalmazott Rés Konrád KMDSZ-elnök.

Kimaradt?