Elhamvasztották egy 90 éve kivégzett sorozatgyilkos fejét

Kilencven évvel a kivégzése után elhamvasztották és eltemették Németországban a hannoveri mészáros néven elhíresült sorozatgyilkos és kannibál fejét, amelyet mindeddig formalinban őriztek a göttingeni egyetemi klinikán.

Fritz Haarmann legkevesebb 24 fiatal szexpartnerét - Haarmann homoszexuális volt - ölte meg az első világháború utáni években, áldozatai egy részének testéből evett is. 1924 végén guillotine-nal lenyakazták, formalinban tartósított feje a göttingeni igazságügyi orvostani intézetbe került kutatási célokra. 

Az egyetem megerősítette a Göttinger Tageblatt című lap szombati értesülését, miszerint a sorozatgyilkos földi maradványát még a múlt év tavaszán csendben elhamvasztották és egy meg nem nevezett temetőben elföldelték.  

Az újsághírre reagálva a klinika szóvivője elmondta, hogy korábban többször is kérték az intézetet, a nyilvánosságnak is mutassák be a fejet. Főleg a nácizmus idején uralkodott az a nézet, hogy a bűnözők felismerhetők arcukról, fejformájukról. Emellett egyes tudósok úgy vélték, hogy az agyban el tudják különíteni a jóért és a rosszért felelős területet. 

A törvényszéki orvostani intézet professzora, Klaus-Steffen Saternus szerint azonban a fejnek nem volt tudományos értéke, ezért a preparátumot elzárva tartották, és azt sem engedték meg, hogy fotókat vagy filmet készítsenek róla borzongatási céllal. A szóvivő, Stefan Weller elmondta, hogy az evangélikus felekezetű sorozatgyilkos hamvait "méltó körülmények között, az egyházzal egyeztetve" helyezték végső nyugalomra. Az esetleges rokonokat megpróbálták felkutatni, de eredménytelenül.

H - a hannoveri gyilkos (Der Totmacher) címmel 1995-ben, Götz George főszereplésével film is feldolgozta a hannoveri mészáros történetét.

Kimaradt?