Hamarosan automatikusan töltődő telefonjaink lesznek

A Microsoft Research pekingi részlegének legújabb fejlesztése egészen újszerű telefontöltési módot kínál. Publikációjukban azt részletezték, hogyan lehetne vezeték nélkül, automatikusan tölteni a lemerülő készülékeket egy, a mennyezetre szerelt eszközzel – írja a HVG.

Az AutoChargernek elnevezett eszköz Kinect kamerával pásztázná a szobát, okostelefont keresve. Kétféle üzemmódja lenne, a Felismerés során történne ez a bizonyos keresés, s ha megleli az okostelefonnak vélt tárgyat, akkor Töltés üzemmódba kapcsolna, és fénysugarat irányítva a telefonra, fény- és hőenergiával töltené a készüléket.

Annak elkerülésére, hogy mondjuk egy teljesen feltöltött telefont töltsön vagy hogy egy okostelefonra emlékeztető tárgyat kezdjen tölteni, az AutoCharger és a telefon között kommunikáció lenne. Ennek demonstrálására a prototípus telefonba a fényre reagáló fotovoltaikus panel mellé egy mikrokontrollert is építettek. Ez az áramkör ellenőrzi, mennyire van feltöltve a telefon, és ha jöhet a töltés, akkor villogtatni kezdi a készülék LED-jét. Ugyancsak a LED jelezné, ha befejeződhet a töltés.

Fénysugárral egyébként éppen olyan gyorsan lehet tölteni, mint egy vezetékes töltővel, igaz, ez azért a fotovoltaikus panel méretétől is függ. A probléma csak az, hogy a mai népszerű telefonokban nincsen ilyen panel, de a Microsoft szerint nem volna nagy dolog ilyeneket szerelni a következő generációs készülékek front- és hátoldalára. Az is a tervek között szerepel, hogy az – egyelőre -látható töltőfényt infravörös fénnyel helyettesítik.

A beszámoló leszögezi, hogy egyelőre még nem tudni, mikor lesz kézzel fogható termék az AutoChargerből, sőt az sem biztos, hogy a Microsoft neve alatt jelenik majd meg, de úgy vélik, a kísérletekkel jelentős lépést tettek az okostelefonok automatikus töltésének irányába.

Kimaradt?