Más kormányt szeretne Klaus Johannis államfő

Normálisnak tartja együttműködését a miniszterelnökkel, ám más kormányt szeretne az államfő. Klaus Johannis erről a megválasztása utáni első élő televíziós interjúban beszélt a Realitatea Tv-ben.

„A jelenlegi kormánnyal nem tudom megvalósítani a programomat. (…) Korábban is mondta, hogy az elnökválasztás után változhatnak az erőviszonyok a parlamentben. Ez most folyamatban van. Lehet, hogy megváltozik a parlamenti többség” – jelentette ki az államfő.

Johannis prioritásai közé sorolta a választási törvény és az alkotmány módosítását, a régiósítást és a decentralizációt. Beszélt arról is, hogy tárgyalni kell a verespataki aranybánya engedélyezéséről, ám hangsúlyozta, hogy ez nem az államfő hatáskörébe tartozik. A palagáz-kitermelésről kijelentette: a kőolaj világpiaci árának csökkenése után szerinte ez már Romániában nem jövedelmező üzletág.

Johannis kijelentésére Victor Ponta pénteken a Facebook-oldalán reagált. Leszögezte, hogy szerinte kormányának a programja szolgálja leginkább Románia érdekeit a következő két évben.

Kapcsolódók

Kimaradt?