Winkler Torónak: ne rontsátok a szórvány esélyeit

Winkler Gyula nyílt levélben kérte Toró T. Tibor pártelnököt, hogy a szórványmegyékben az EMNP ne indítson saját jelöltet. Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának Szórvány Frakciója elnöke felkérte az EMNP vezető testületét, hogy vizsgálja felül jelöltállítási szándékát, és ne indítson jelölteket azokban a megyékben, ahol a magyarság demográfiai aránya tíz százaléknál kisebb.winkler

Winkler úgy véli, hogy az EMNP jelöltindítása Erdély-szerte a román politikai pártok választási érdekeit szolgálja. „Ez hatványozottan igaz a szórvány megyék esetében, ahol a jelenleg érvényben lévő választási törvény amúgy is csekély lehetőséget ad magyar mandátum szerzésére, ellenjelölt indulásával pedig a meglévő esélyek tovább csökkennek” - fogalmaz a politikus.

Emlékeztet: 2008-ban az RMDSZ egyedül volt a politikai alakulatok között, amely kifogásolta az új választási törvényt. Hozzátette: ugyanakkor tény, hogy a jogszabály az arányos képviselet elvét megtartva lehetőséget ad a szórvány megyék valamelyikében is mandátum szerzésére.

"Ön korábban szórványközösségben fejtette ki politikai tevékenységét, nem kell tehát hosszasan magyaráznom azt, hogy milyen fontossággal bír a szórványmagyar közösségek megmaradása és fejlődése szempontjából érdekeiknek közvetlen parlamenti képviselete" – érvel levelében Winkler.

Kimaradt?