Akkreditált kórházuk van a gyergyóiaknak

Több más székelyföldi kórházzal együtt akkreditálták a Gyergyószentmiklósi Városi Kórházat is. Egy héten át vizsgálta egy bizottság az intézmény tevékenységét, míg végül nagyon jó minősítéssel akkreditációt kapott. A hivatalos dokumentumot márciusig adják át.

Tavaly november végétől december közepéig tartó időszakban országszerte újabb 56 kórházat vettek górcső alá az akkreditáló bizottság tagjai. Köztük volt a gyergyószentmiklósi egészségügyi intézmény is, amely jól vette az akadályokat, ráadásul fejlesztéseket is ígérnek a 2015-ös évre. Szintén pozitívum, hogy jelentősen csökkent, szinte teljesen megszűnt a gyergyószentmiklósi kórház adóssága: míg 2014 elején 960 000 lejjel tartoztak, addig jelenleg 26 500 lej az intézmény elmaradása.

Romániában összesen 460 kórház jelentkezett akkreditálásra, Gyergyószentmiklóson decemberben járt a bizottság, mely minden szempontból alaposan átvizsgálta, górcső alá vette az intézményt. Az engedély azért is fontos, mert 2016 januárjától csak az akkreditált kórházak jogosultak az állami finanszírozásra és köthetnek szerződést az Egészségbiztosító Pénztárral.

Lassan hét éve már, hogy átadták az új kórházat a megyei jogú városban, azóta több fejlesztésre is sor került. Legutóbbi pozitívum, hogy sikerült megvásárolni hat darab vénakereső készüléket, melyek egyenként 600 euróba kerültek és melyeket a sürgősségen, a sebészeten, a belgyógyászaton, a szülészeten, a kardiológiai és a gyermekosztályon használnak majd. 

Az intézmény vezetősége sok mindent tervez idénre, többek között szemészeti műtéteket is végeznek majd a helyi kórházban, sőt, CT-beszerzésén is munkálkodnak. A CT-t ingyen kapná meg a kórház, csak a költöztetés és a felszerelés költségeit kellene biztosítani, ami megközelítőleg 60-70 000 lej lenne.

„Bajáról adományként ígértek nekünk egy CT-t, hiszen az ottani gépet a közelmúltban nagyon jól sikerült felszerelni európai pénzekből. Így ígéretek vannak arra, hogy még ebben az évben sikerül átvennünk az adományt, amelyet jelentős fejlesztésként értékelek. Ugyanakkor szemész orvost is sikerült ide csábítani, Márk Tibor személyében, aki hamarosan műtéteket is fog itt végezni, eleinte együtt a marosvásárhelyi Madaras professzorral, majd az eszközök beszerzésével után a komplikáltabb műtétek elvégzése is szóba jöhet” – mutatott rá Ferenczy István igazgató.

További jó hír, hogy tavaly a somorjai önkormányzattól sikerült vénakeresőt vásárolni 3000 lej értékben, egyelőre a gyerekosztály részére. Azonban a kórház pénzügyi helyzetének szerencsés alakulása miatt a meglévő mellé még öt darab vénakeresőt vásároltak, egyenként 600 euróért. Így használhatja a gépet a sürgősségi osztály, a sebészet, a belgyógyászat, a szülészet, a kardiológiai és a gyermekosztályon is, mutatott rá az igazgató.

„Adott esetekben ez életmentő is lehet, hiszen a traumás, kómás betegek vénáját néha nagyon nehéz megtalálni, ám ezekkel a készülékekkel pillanatok alatt sikerül a nehéz feladat, hiszen centiről centire átvilágítja azokat a részeket, ahol vénák vannak, látható a teljes erezet. A gyerekosztály számára ajánlották leginkább ennek használatát, hiszen egy kisgyereket ha többször szúrnak meg, az már külön trauma, de ez a felnőtteknél is sok esetben így van” – fogalmazott az igazgató.

Szakemberek várnak

Az édesanyáknak jó hír, hogy már nem kell más városba vinni csípőficamos vizsgálatra a kisbabákat, hiszen az ellenőrzéseket itt is elvégzik, méghozzá ingyenesen. A kórház nem küzd jelentős szakemberhiánnyal, többek között a sebészet, szülészet-nőgyógyászat és a gyermekosztály jól el van látva orvosokkal.

Sikerült több fiatal orvost idecsalogatni, a belgyógyászat az, ahol még szükség lenne szakemberre, de megegyeztek egy ötödéves tekerőpataki doktornővel, aki az ügyeletekben is segíteni fog. Hamarosan a remények szerint új altatóorvosa is lesz a kórháznak. Sürgősségi szakorvosból van még hiány az intézményben, a kórházmenedzser azonban állítja, ez a jelenség egész Európában tapasztalható. A tervek szerint hamarosan, amint megkapják a szükséges jóváhagyásokat a járóbeteg-ellátó intézményben egy óra alatt elvégeztethetik az orvosi vizsgálatokat azok, akik sofőrvizsgát szeretnének letenni.

Új őrlőállomást sikerült felszerelni a nagykórházba, amely jelentősen csökkenti a költségeket: a havonta több mint kétszáz kiló hulladék kezelésére 8-9 lejes kilogrammonkénti árat költöttek. A Csíkszeredából érkezett új őrlőberendezés segítségével, kis szerencsével három lej alá is csökkenthető a kilogrammonkénti költség, ráadásul a gépezet nem, csupán a felszerelése került pénzbe, 999 lejbe.

Ami hiányosságként felróható, hogy a tavalyi tervek között volt a gasztorenterológiai kabinet felszerelése, egyelőre orvos ideszerződésében reménykednek. Továbbra is gond az altatóorvos hiánya, megoldás lehet egy negyedéves orvostanhallgató, aki az egyetem befejezése után szívesen jönne Gyergyóba dolgozni.  

A gyergyószentmiklósi városi kórház új épületét 2008-ban adták át, teljesen új, korszerű felszerelésekkel. A 621-es kormányrendelettel a 240-es ágyszám 2011-ben 200-ra csökkent, az intézkedés legsúlyosabban a belgyógyászatot érintette, ahol tízzel csökkentették az ágyak számát. A kórház jelenleg a teljes Gyergyói-medence lakosságát ellátja, ugyanakkor nagyon sokan jönnek ide gyógyulni Neamț megyéből is. 

Kimaradt?