Várja az adófelajánlásokat az Alpha Transilvana Alapítvány

A személyi jövedelemadó két százalékának felajanlására biztatja a lakosságot a Marosvásárhelyen tevékenykedő Alpha Transilvana Alapítvány, amely sérült gyerekek és fiatalok kezelésével és rehabilitációjával foglalkozik.

A beteg gyerek nem csak azt jelenti a család számára, hogy folyamatosan kezelésekre, terápiákra, foglalkozásokra kell járni vele, de azt is, hogy elmaradnak a barátok, a család pedig kiszorul a társadalomból, elveszíti a kapcsolatait, nem jut hozzá azokhoz az információkhoz, amelyekre éppen azért volna szükség, hogy megkönnyítsék az amúgy is nehéz életét – erről beszélt az Alpha Transilvana szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Claudia Sălăgean, egy autista gyerek édesanyja.

Arra kérte a civileket, hogy segítsenek az alapítványon, amely az ő gyerekén is segít: nap mint nap szakemberek irányításával foglalkozik, neveli, tanítja a fogyatékkal élő kisgyerekeket, fiatalokat, hogy iskolába mehessenek, kivehessék részüket a társadalom mindannapjaiból.

Marosvásárhelyen az Alpha Transilvana Kitartás fejlesztési és gondozó központjában havonta száz, különféle fogyatékkal élő gyerek fordul meg, közülük sokan naponta nyolc órát tartózkodnak a személyre szabott foglalkozásokon. A jövedelemadókból származó 2 százalékos támogatás hozzávetőlegesen tíz százalékát fedi le a tevékenységek költségvetésének – mondta Vargancsik Iringó programigazgató. Az állam az alapítvány költségvetéséhez 60 százalékkal járul hozzá, a többit más forrásokból kell előteremteni.

A 2%-os jövedelemadó átirányítására szervezett 2014-es kampány éről évre sikeresebb – számolt be a sajtótájékoztatón Emi Sabău, az alapítvány szóvivője. Míg 2006-ban az így begyült összeg 26.700 lej volt, 2014-ben már a 131 ezer lejt is meghaladta. Ez azt jelentette, hogy háromezer személy irányította át jövedelemadójának 2%-át az alapítványnak.

 

Kimaradt?