Így hangzanak zenedobozból a népi hímzések

Egy magyar lány népi hímzéseket dugott egy zenedobozba, és lejátszotta őket. Vagyis az az ötlete támadt Szirmay Zsanettnek, hogy keresztszemes hímzések mintáit lyuggassa papírra, aztán egy egyszerű zenedobozzal lejátssza.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&x-yt-ts=1421782837&v=LIuFFrFAOMo&x-yt-cl=84359240

Szirmay Zsanett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterképzős hallgatója, textiltervezőnek tanul. Neki jutott eszébe, hogy a különféle hagyományos magyar hímzéseket lejátszhatóvá tegye. A bukovinai székely, kalotaszegi és különféle más magyar hímzésmotívumokat lézervágott textilekre írta át. Ezek szolgáltak a zenedoboz lyukszalagjaiként, „kottaként". A lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszóban aztán lejátszotta a keresztszemes mintákat, amelyek így hallható dallamokká alakultak át. Méghozzá harmonikus dallamokká!

A Soundweaving névre hallgató projekt sikeres tárlat formájában is bemutatkozott Bécsben, ahol közel hatezren voltak rá kíváncsiak. Tavaly november-decemberben pedig a MOME Ponton Galériájában láthattátok. Zsanett munkája emellett bekerült a tavalyi év legizgalmasabb hazai designprojektjeit bemutató Magyar Design Évkönyv 2013 című kiadványba is. A Soundweaving oldalán további hímzésdallamokat is meghallgathatók.

Kimaradt?