Szentelt vízzel ébresztgette Lenint két orosz művész (VIDEÓ)

Tizenöt nap elzárással megúszta azt a két orosz művész, akik szentelt vízzel locsolták le hétfőn a moszkvai Lenin-mauzóleumot és azt kiabálták közben a néhai szovjet vezetőre utalva: „Kelj fel és járj!”. Pillanatok alatt megjelentek rendőrök és elvitték őket.

Lenin 1924-ben hunyt el, bebalzsamozott holttestét több mint 90 éve őrzik a moszkvai Vörös téren kialakított mauzóleumban.

A két orosz művész performanszáról videót készítettek.

https://www.youtube.com/watch?v=BcvzubxdCMI

Oleg Basov és Jevgenyij Avilov egy fekete kereszttel ellátott ötliteres, műanyag kannával ballagott a Vörös térre, kinyitották a mauzóleumot védő fémkerítést, átléptek a védőláncon és gyors mozdulatokkal öntözni kezdték a vörös falat.

Nem tartott sokáig Lenin ébresztése, pár másodperc alatt ott termettek a rendőrök, és a két művészt kocsiba vágták.  A hírek szerint 15 nap elzárást kaptak rendbontás miatt.

Úgy tudni, a fiatalemberek a Blue Rider nevű művészeti csoport tagjai. Később a grani.ru orosz híroldalnak azt nyilatkozták: ezzel a performanszukkal próbálták megszabadítani Oroszországot a szovjet múltjától.

Irini Dumitskaja, aki szintén tagja a csoportnak, azt mondta a francia AFP hírügynökségnek: a mauzóleum meglocsolásával próbálták lerombolni azt a mítoszt, hogy Lenin örökké él. A performanszt kifejezetten az ortodox vízkereszt idejére, vagyis hétfőre időzítették.

Egy másik orosz csoport, konkrétan a Pussy Riot punkegyüttes világhírnévre tett szert, amikor 2012. február 21-én a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház ikonosztáza előtt csináltak performanszot, és könyörögtek a Szűzanyához, hogy zavarja el Putyin elnököt. Ők nem voltak olyan szerencsések, mint a moszkvai szentelt vizes fiúk: a női punkbanda tagjait két év börtönre ítélték, két lányt csuktak le, de végül 2013. december 23-án, a tervezettnél hamarabb kiengedték őket.

Kimaradt?