Ennyiből gazdálkodik idén Sepsiszentgyörgy

Közzétette idei költségvetés tervezetét a sepsiszentgyörgyi önkormányzat.  Ebben az esztendőben 140 millió lejes költségvetéssel számolnak, amihez hozzájön még a megyei pénzügy által az ÁFA bevételekből visszaosztott pénz, amit az oktatási intézmények fenntartására költenek.

Sztakics Éva alpolgármester szerint a költségvetés tervezetben a legnagyobb összegeket fejlesztésekre, lakásokra és környezetvédelmi projektekre, illetve kultúrára, szabadidős tevékenységekre, sportra és felekezetek támogatására szánják.

Az alpolgármester kiemelte, hogy jelentős pénzösszeg szerepel a közvilágítás fejezetnél, ugyanis az önkormányzat 9 millió eurós, uniós pályázatot nyert, amiből egy napelem park épül idén, és az ott megtermelt villamos energiát utcai világításra és közintézmények áramellátására fordítják.

A költségvetés tervezetet közzétették az önkormányzat www.sepsi.ro honlapján, és február 2-ig fogadják a lakosság véleményezését, esetleges javaslatait. Azt követően jövő hónapban a helyi tanács megszavazza a tervezetet.

Átláthatóvá válik a költségvetés kiegyensúlyozása

Antal Árpád polgármester korábban elmondta, Sepsiszentgyörgy vesztese lesz a kormány nemrég meghozott intézkedésének, miszerint kiiktatja a megyei önkormányzatokat a települések költségvetésének kiegyensúlyozásából.

Mindemellett a sepsiszentgyörgyi polgármester úgy véli, egy átlátható rendszert hoztak létre, amely kiküszöböli a preferenciális pénzosztást, hiszen megszabták az önkormányzatok költségvetésének alsó határát. Megyeszékhelyek esetében ez évi 50 millió lejt jelent, és mivel a sepsiszentgyörgyi önkormányzat ennél több pénzből gazdálkodik, nem kap pénzt.

Jól járt viszont a Kovászna megyei tanács, más háromszéki városok és illetve néhány nagyközség kivételével a falvak többsége. Ezek éves költségvetése eddig ugyanis alacsonyabb volt mint a kormány által megszabott minimum. Más lehetőségeket nyújthat például egy kis falú számára az, hogy az eddigi évi 500 ezer lej helyett, másfél millió lejből gazdálkodhat, mutatott rá Antal Árpád.

Kimaradt?