Felmérés: rég nem voltak ennyire bizakodóak a romániaiak

Románia lakossága 1997 óta nem volt olyan optimista az ország jövőjét illetően, mint most – derül ki az IRES felmérésének pénteken közölt eredményeiből.

Az Agerpes által idézett adatok szerint a megkérdezettek 77 százaléka értékeli úgy, hogy Románia jó vagy nagyon jó irányba tart. Ezt elsősorban az alacsony iskolai végzettségűek állítják. Ám a romániaiak a saját jövőjükkel kapcsolatban is bizakodóak: 76 százalékuk szerint a következő években jóra vagy nagyon jóra fordul a sorsuk. A férfiak ebben a tekintetben egyébként optimistábbak a nőknél.

A megkérdezettek egyharmada úgy véli, hogy Romániában a következő 25 évben erőteljes gazdasági növekedés várható. Kevesebb mint felük szerint mérsékelt lesz a növekedés, míg 13 százalék szerint stagnálni fog az ország gazdasága.

A romániaiak háromnegyede ugyanakkor úgy gondolja, hogy az ország Európa egyik legbefolyásosabb állama lesz a következő években. Közülük 50 százalék szerint Románia tekintélyének növekedése a következő tíz évben, egyharmaduk szerint pedig a következő húsz évben várható.

Vasile Dâncu szociológus, a felmérést végző IRES elnöke úgy értelmezte a közvélemény-kutatás eredményeit, hogy Románia - 25 évvel a kommunizmus bukása után - új kezdetként élte meg a novemberi elnökválasztást, amelyen a fiatalok példátlanul magas részvételi aránya is jelezte: a társadalom jelentős része nem akarja többé a múlthoz viszonyítani az ország állapotát. A szociológus szerint a román társadalom nagy várakozással tekint a jövőbe, és szüksége van egy olyan országprojektre, amely hosszú távon is mozgósítani tudja.

Az IRES felmérése 1146 személy megkérdezésével készült január 12-13-án; a hibaküszöb 3 százalékos.

Kapcsolódók

Kimaradt?