Sokkal pontosabbá válik az időjárás-előrejelzés a közeljövőben

Az új műholdaknak és az okostelefonokból gyűjtött adatoknak köszönhetően jelentősen fejlődhet a meteorológia a közeljövőben. Az eddigieknél sokkal pontosabban meg lehet majd mondani, hogy hol milyen idő lesz.

Mivel az okoskészülékek alkalmassá válhatnak arra, hogy elküldjék egy központi számítógépnek a felhasználók aktuális tartózkodási helyén lévő hőmérsékleti adatokat, így létrehozható az időjárási mérőállomások gigantikus hálózata – írja az sg.hu. Amennyiben a meteorológusok kiértékelik a szenzorok információit, akkor az eddiginél sokkal pontosabban lehet megmondani a várható időjárást, akár az egyes lakóterületek számára is.

Ezekhez az adatokhoz csatlakoznak még az egyre fejlettebb műholdak, a felszíni állomások, az időjárási ballonok, a hajókon lévő szenzorok, az óceánokban lévő bóják és a repülőgép-fedélzeti mérőeszközök által rögzített információk. Az sg.hu beszámolója szerint az óriási információmennyiség feldolgozásához szuperszámítógépek kellenek. Cserébe viszont nem csak kisebb egységekre, például utcákra vonatkozóan, hanem akár 10 napra előre is precízen lehet majd megmondani, milyen idő várható.

Kimaradt?