Kötelezővé tennék az iskolaorvosi rendelőket

Újból kötelezővé teszik az orvosi rendelők jelenlétét az iskolákban. Harminc képviselő dolgozta ki azt a törvénytervezetet, amely szabályozná, hogy valamennyi közoktatási intézményben – állami és magánintézményekben egyaránt – kötelező módon legyen orvosi rendelő, amelyben szükség esetén a sürgős eseteket szakember lássa el.

A tervezet ugyanakkor kötelezővé tenné az elsősegély nyújtás alapjainak oktatását az iskolákban, hiszen nagyon gyakran egészen egyszerű beavatkozás is életet menthet egy bajba jutott személyen.

Jelenleg az iskolai orvosi rendelők a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartoznak, ám semmiféle célirányzott törvény nem szabályozza a működésüket.

A tervezet kidolgozására a honatyák szerint azért volt szükség, mivel egyre gyakoribb a káros hatású szerek fogyasztása az iskolákban, illetve ennek az egészségre káros következményei, ugyanakkor megnövekedett az erőszak jelenléte, de a nemi úton terjedő betegségek is nagyobb arányban vannak jelen az iskolások körében, miközben az egészségügyi neveléssel egyáltalán nem foglalkoznak a tantervek.

Az iskolai orvosi rendelők a megelőzéssel foglalkoznának, illetve sürgősségi ellátással a teljes tanidő alatt. Valamennyi rendelőben egy okleveles orvosnak, egy okleveles fogorvosnak, egy egészségügyi ápolónak és egy fogászati ápolónak kell dolgoznia a tervezet szerint. Az iskolaorvosnak kötelező módon el kell végeznie egy-egy három hónapos tanfolyamot sürgősségi ellátás szakirányban, járványtanban illetve gyermekgyógyászatban.

Kimaradt?