A férfiak harmadának lenne kedve megerőszakolni egy nőt

Egy kutatásban megkérdezett férfi egyetemisták harmada erőszakolna meg egy nőt, ha nem lennének következmények – írja a Violence and Gender (Erőszak és nemek) nyomán az Independent.

„Szexuális kapcsolatot létesítene-e egy nővel annak akarata ellenére, ha soha senki nem tudná meg, és nem lennének következményei?” – így hangzott az egyik kérdés a két észak-dakotai egyetem közös kutatásának kérdőívén, idézi az Index. A férfi résztvevők 31,7 százaléka válaszolt igennel.

A lap kiemeli: az igennel válaszolók többsége fel sem ismerte, hogy tette nemi erőszak lenne. Amikor direktebb megfogalmazásban tették fel a kérdést („Megerőszakolna-e egy nőt, ha nem lenne következménye?”), csak 13,6 százalék válaszolt igennel.

Olyan férfiak is akadtak, akik bevallották, hogy folyamodtak már erőszakhoz azért, hogy valakivel szexuális kapcsolatot létesítsenek, de állítják: megerőszakolni még sosem próbáltak senkit. A kutatás szerint erre a csoportra külön figyelmet kell fordítania a nemi erőszakról szóló felvilágosító-megelőző programoknak.

Kimaradt?