Idén már biztos nem lesz „különalkus” kisebbségi törvény

Ebben az ülésszakban már nem kerül a parlament plénuma elé a Nemzeti Kisebbségek Tanácsa és a kisebbségekkel foglalkozó kormányzati hatóság jogköreit szabályozó törvénytervezet. A jogszabályt a nemzeti kisebbségek frakciója szerette volna elfogadtatni a kisebbségi törvény helyett, miután különalkut kötött a kormányszó Szociál-Liberális Szövetséggel.

Varga Attila képviselőtől megtudtuk: az RMDSZ és a kisebbségek frakciója között nem született egyezség a tervezetről. „A kisebbségek képviselői maguk közt sem tudtak megegyezni arról, hogy egészen pontosan mit tartalmazzon a jogszabály. Egymás között is sokat vitáztak" – magyarázta a maszol.ro-nak.Varga-Attila

A politikus így nem lát esélyt arra, hogy decemberben lezáruló a törvényhozási ciklusban a parlament elfogadja a tervezetet. „Hacsak valamilyen huszárvágással napirendre nem tűzik, hiszen volt már erre próbálkozás" – tette hozzá.

Varga az RMDSZ számára elfogadhatatlannak nevezte, hogy a parlament az évek óta porosodó kisebbségi törvény helyett olyan jogszabályt fogadjon el, amely nem rendelkezne a nyelvi, oktatási és kulturális jogokról, a kulturális autonómiáról. „Jobb, ha semmilyen törvényt nem fogadnak el, mint egy olyan jogszabályt, amely csak szervezeti kérdésekkel foglalkozik" – nyilatkozta a képviselő.

Kimaradt?